Houd dat hitteplan nog even vast!

Heel Nederland in rep en roer: de mussen vielen van het dak en iedereen liep puffend en zwetend te klagen over de hitte. De zomer is gearriveerd. Met temperaturen van 35+ graden werd op veel plaatsen in Nederland het hitteplan in werking gezet. Je merkte het overal: het tempo werd wat naar beneden geschroefd. NXT-adviseur Lisanne vertelt over haar inzichten tijdens deze tropische temperaturen.

Zelf ben ik een klassiek gevalletje ‘sjezer’: lopen is snelwandelen, ik rijd meestal net te hard en mijn agenda is altijd vol. Uit werk vlieg ik gelijk door naar de sportclub, afspraken met vrienden of begin ik aan klussen in huis. Voor veel mensen een herkenbaar plaatje. Door de lome hitte ging ook bij mij alles in een lager tempo. Ik liep rustiger, reed rustiger en besteedde mijn energie veel bewuster. Het effect maakte indruk op me: ik was veel meer ontspannen! Ik zat me niet op te vreten in het verkeer, had veel meer oog voor de dingen om mij heen en het constante gehaaste gevoel in mijn lijf ebde langzaam weg. En grappig genoeg had ik het gevoel dat ik meer gedaan kreeg dan op de dagen dat ik wel hard aan het sjezen was.

Dit zette mij aan het denken: wat nou als ik dat hitteplan wat vaker in werking zet? Na een korte online speurtocht kwam ik erachter dat ik niet de eerste ben, die hiermee bezig is. Carl Honoré (Canadese journalist en de “Godfather of Slow”) blijkt hier een hele beweging voor gestart te zijn: the “Slow Movement”. Getriggerd door een review van zijn boek (dat ik zeker nog ga lezen!) ben ik op zoek gegaan naar meer materiaal van hem en vond ik dit interview waarin hij uitlegt dat ook op de werkvloer vertraging veel op kan leveren. Wat hij met zijn Slow Movement laat zien, is dat het nemen van rust en tijd voor dingen die er het meest toe doen, je zowel op privé gebied als op professioneel gebied een betere kwaliteit van leven brengen. Bewuster keuzes maken en met rust en aandacht die dingen doen die bovenaan de lijst komen te staan, helpt niet alleen om jouw kwaliteit van leven te vergroten, maar ook de kwaliteit van het opgeleverde werk. In adviestrajecten worden we vaak gevraagd om een strategie of procesverandering neer te zetten die de organisatie efficiënter maakt. Het is dan erg verleidelijk om te gaan zoeken naar meer snelheid. Ik denk, op basis van wat ik gelezen, gezien en ervaren heb, dat ik bij zo’n volgend verzoek eens ga kijken of het bewust méér tijd nemen voor bepaalde processen/activiteiten hier niet juist de weg is naar efficiëntie.

Mijn voornemen om in mijn dagelijkse routine bewuster te zijn van mijn onnodige gehaast, is na het lezen en luisteren van dit gedachtegoed, nog veel sterker geworden. Welke dingen moeten eigenlijk echt snel? Dit blijft wel een uitdaging. Zodra het kwik zakt, ben ik geneigd om weer te rennen en vliegen. Na het weekend, de temperatuur is 10 graden gedaald, rende ik gehaast door het huis en racete ik weer als vanouds met macht zes over de A4. Hmm, dat hitteplan is blijkbaar weer buiten werking. Om mezelf te helpen herinneren aan mijn voornemen om dat hitteplan aan te houden, creëer ik voor nu mijn eigen hittegolf. Reminders met post-its met een zonnetje in mijn auto en in huis. Een zonnige foto op de achtergrond van mijn laptop en telefoon.

Vertraag je met me mee?